top of page
Zoeken

‘Als je een huis bouwt moet de fundering goed zijn. Partijvernieuwing begint dus lokaal.’Even voorstellen… Anita Dijkstra, 38 jaar en woonachtig in Friesland samen met mijn zoontje van 2,5 jaar. Ik heb een bachelor Social Work en heb meer dan 10 jaar in de specialistische revalidatie gewerkt in de regio Amsterdam. Sinds twee jaar werk ik bij een wijkteam van een gemeente. Met mijn jeugdvriend Meindert had ik het al van jongs af aan over de politiek. Door mijn werkzaamheden met mensen werd me in de praktijk duidelijk welke gevolgen politieke keuzes hebben op een mens, gezin en maatschappij. Ook ben ik 3 jaar raadslid geweest. Een ervaring rijker maar een illusie armer stopte ik destijds voortijdig. De partij kan beter wat mij betreft beter, zeker voor jonge starters.


Hoe wekken we de oude reus PvdA weer tot leven? Als je een huis bouwt moet de fundering goed zijn. Dat begint partijvernieuwing begint dus lokaal. De PvdA is nu teveel los zand waarbij er te weinig verbinding is met de verschillende lagen. Er moet opnieuw gebouwd worden van onderop en dan naar boven. Uitgangspunt: alle PvdA´ers moeten weer volksvertegenwoordigers worden. Volksvertegenwoordigers die het geluid van de burger en de kennis van zichzelf combineren om politiek te bedrijven. Er is een groot tekort aan mensen die lokaal actief willen zijn. Zeker onder de jongere mensen. We moeten ons afvragen waarom? Mijn antwoord is: het moet in ieder geval weer LEUK zijn om actief te zijn. Ook PvdA vergaderingen zijn vaak langdradig en slaapverwekkend. Dat stimuleert jongeren niet om de politiek in te gaan.


Wat moeten we binnen de PvdA veel vaker doen? LUISTEREN, dat moet meer. Ik heb te vaak politici gezien en gesproken die niet meer luisteren maar vol zitten van hun eigen ideeën en visie. We moeten dus meer in gesprek met de praktijk en met de mensen die er verstand van hebben. Er worden te vaak beslissingen gemaakt zonder voldoende informatie vanuit de praktijk en uit de wijk. Dit merk ik nu ik zelf in werk voor een gemeente. De verbindingen moeten echt beter!


Wat moet als eerste gebeuren als Pieter Paul voorzitter wordt? Naast alle plannen ter modernisering van de partij moet Pieter Paul een plan maken voor de sfeer en relaties in de PvdA. Daarna kan er weer ruimte gemaakt worden om in discussie te gaan over de inhoud. Neem naast een politicoloog ook een socioloog en een systeem therapeutische denker in de arm om eens kritisch naar de partij te kijken. Het zou kunnen helpen :-D


Heb je nog een vraag voor Pieter Paul? Wie gaan jou allemaal ondersteunen bij het ontwikkelen van een visie voor de nieuwe PvdA?


Pieter Paul:

Jullie! De PvdA mag zich rijk rekenen met meer dan 41.000 leden. We zijn de grootste ledenpartij van Nederland waar op ieder expertisegebied wel iemand te vinden is. Plannen maken moet kortom mét de partij waarbij ik heel erg met je deel dat de PvdA van onderop moet worden gemoderniseerd. Het begint bij de afdelingen, daar moet het bruisen. Van mij mag je dan ook verwachten dat ik leden veel ’t woord zal geven en zal aftappen – want goede ideeën maken we samen.


Verder heb ik nu al tal van mensen die me tegen de schenen schoppen. Doeners in oa de wereld van zorg, armoedebestrijding en pakketbezorging. Denkers in wetenschap en filosofie. Strategen en campaigners die mee willen denken over de raadsverkiezingen. Vrienden, familie en tal van eigenwijze partijgenoten. Dat is bijzonder waardevol voor iedere actieve PvdA'er dus zeker ook voor de voorzitter.

190 weergaven0 opmerkingen
bottom of page