‘Partijvoorzitter, moderniseer de partij en houd je niet alleen bezig met theoretisch debat´

Onder de hooimijt van een oude boerderij, verscholen achter de Lekdijk te Lexmond, komt de PvdA-Vijfheerenlanden voor het eerst weer als afdeling bijeen sinds de coronauitbraak. In kleiner gezelschap hebben ze elkaar voor kleine activiteiten en overleg getroffen– maar het is de eerste fysieke bijeenkomst met de leden waar ik te gast mag zijn.
De PvdA-Vijfheerenlanden heeft ruim 100 leden, levert een wethouder en drie raadsleden. Een mooi clubje, met stevige ambities en goede energie. Dat is ook nodig want de opdracht om zichtbare en benaderbare politiek te bedrijven is in een gemeente als Vijfheerenlanden geen kinnesinne. Zoals iedere PvdA-politicus, afdelingsbestuurder of actief lid weet is het een stevige kluif om je tijd, aandacht, mensen en middelen te moeten verdelen over een samenleving van een steeds grotere omvang.
Vijfheerenlanden beslaat bijvoorbeeld zo’n vijftien woonplaatsen tussen Utrecht en Gorinchem: Ameide, Everdingen, Tienhoven, Hagestein, Hei- en Boeicop, Hoef en Haag, Kedichem, Leerbroek, Leerdam, Lexmond, Meerkerk, Nieuwland, Schoonrewoerd, Tienhoven aan de Lek, Vianen en Zijderveld. Naast het vele werk tussen de stukken en in het gemeentehuis besteden wethouder Cees, raadsleden Christel, Joop en Kemal daarom het liefst zoveel mogelijk tijd in de verschillende dorpen. Maar het clubje is beperkt en veel tijd van vrijwilligers en afdeling gaat op aan organisatorische randvoorwaarden: het fiksen van procedures, het opstellen van een jaarplan, een jaarrekening etc.
Het is dan ook niet verwonderlijk te noemen dat het deze avond veel over de organisatie van de partij gaat. Ik stel de vraag hoe we een moderne volkspartij in Vijfheerenlanden en Nederland zouden organiseren als de PvdA er niet zou zijn. Hoe zouden we dat doen? Natuurlijk komt er geen dichtgetimmerd plan uit waar we een nietje doorheen kunnen schieten en klaar is kees, maar enkele waardevolle elementen vinden we vrij spoedig:
Zoveel mogelijk procedurele ballast moet overboord zodat lokale politici, bestuurders en leden hun tijd en energie kunnen besteden aan een zichtbare PvdA;
Er is behoefte aan meer ondersteuning bij social media, campagne en organiseren van aantrekkelijk debat voor oud én jong;
We hoeven niet alles op lokaal niveau te blijven doen wat ook i.s.m. regio kan: secretariaat, financiële administratie, beheer website, organiseren van activiteiten, training en scouting, financiële administratie. Dat kan ook op bovenlokaal niveau zodat de handen vrij zijn voor het bedrijven van zichtbare sociale politiek.
Bestuurslid Marianne pleit daarom voor een partijbestuur dat zich straks niet alleen bezighoudt met het theoretische debat over aanscherping van de koers, maar die zich ook praktisch bezighoudt met het bouwen van een moderne volkspartij. ‘Natuurlijk moeten we met fractie, WBS en leden scherp debat voeren over de koers van onze toekomstige politiek. Maar als we het nalaten de partij qua organisatie te moderniseren slaan we de lokale basis weg en houden we vrijwilligers gevangen in oeverloze partijbureaucratie. Ook is het tijd om te zorgen voor behoorlijke omgangsvormen waarbij partijgenoten met meningsverschillen elkaar 'heel' laten. Zoals het met Lodewijk ging moet het dus niet. Ik zou kortom zeggen: Partijvoorzitter, moderniseer de partij in vooral ook in de praktijk en houd je niet alleen bezig met theoretisch debat over de koers.’
Ze heeft gelijk. Een partij met 45 zetels, 100.000 leden en een begroting van 15 miljoen in een offline tijd organiseer je anders dan een partij met structureel minder zetels, minder leden, minder medewerkers in een online tijd. Het is hoog tijd dat we náást de koers ook de architectuur van de partij onder de loep nemen. Een nieuwe voorzitter moet daarom samen met afdelingen op maat (want de regio Amsterdam is anders dan het rode noorden of bv het Brabantse platteland) tot een partijopbouw te komen die past bij 2021 en verder.
Werk aan de winkel!